topbella

.::. al-fatihah... .::.

tanggal 19hb MEI 2009 , nenda shaye telah selamat kembali ke rahmatullah..
pada tarikh tu jugak la, 1st tyme seumo hidup shaye menyaksikan detik2 terakhir seorang hamba Allah.. SUBHANNALLAH..

awal pagi (hari tu) shaye wake up around 8am. hati nih rase mcm malas nak wake up kan baba.
tapi serba salah sbb semalam die ade cakap nak naik kl awal pagi around 6am.

then, lepas mandi shaye wake up kan die. i tot die marah tapi tak..
die pun cm relaks jek..

mase baba shower, mak ade called. die cakap nenek tak sehat.
shaye ingat 'tak sehat' tu biase jek.. sbb nenek pun lately nih asik tak sehat jek..
so shaye cakap ngn mak, x de pape la..
mak pun ok la.. * tp mase tu sore mak da kureng sikit.. ala2 sedey gitu..

then mase da ready nak gerak nak kuar ruma, mak call..then die suh balek jugak..
NASEB BAIK KAMI BELUM NAIK KL LAGIK...

so kami pun terus balek ruma mak.
sampai sane.. shaye mcm tergamam tengok nenek..
die da tak ley gerak lagik..
da terbaring atas katil..
selalu nye shaye datang, die mesti tgh duk atas kusi malas..tapi ari tu...
mak da nanges2 da.. ade gak jiran terdekat datang melawat..

mase tu gak shaye nampak nenek tercunggap-cunggap..dada die berombak-ombak..
tu ke dinamakan nazak????
shaye sempat salam and cium pipi die.. mase cium tu, die sempat tanye..
" anak kau mane?" shaye cakap " ade tu nek.." shaye terus tunjuk QISH pade die..
even die tak ley nampak.. shaye tetap tunjuk..

tak lame pastu,cik ani suruh shaye call sume pakcik makcik..
hati makin tak sedap..
shaye sentuh kaki nenek, sejuk sgt..

mase tu sume da teresak-esak..tapi shaye?????
shaye sedey tapi ayer mate nih tak keluar2 jugak..
hati ni luluh tgk pakcik makcik, kazen2 mintak ampun tapi shaye tetap tak leh nak nanges..

dalam pukul 2.30pm, akhirnye nenek hembus kan nafas terakhir nya..
mase tu, takde sape yg sedar.. sbb nenek pergi dalam keadaan yg tenang sgt2...!
tenang sgt2 muka nenek mase tu...

usai waktu asar, nenek selamat dikebumikan..
shaye tak ikut hantar jenazah nenek ke kubur sbb period..
tapi shaye tetap doakan nenek dari jauh..

semoga roh nenek bersemadi dalam keadaan yg aman..
semoga roh nenek di tempatkan dikalangan yg beriman..
semoga roh nenek di tempatkan disisi-NYA..
amin ya-rabbal alamin...

AL-FATIHAH..

1 bla..bla...:

J3zz3lb3ll G' said...

mudahan rohnya dicucuri rahmat...al fatihah

::pemilikBLOGini::

My photo
.. i love mySELF so much because if i dont, how i can expect people to love ME ,rite? ...